E-Factura

Discuţii despre modul de utilizare al programului BlocManagerNET

Re: E-Factura

Mesajde XiSoft » 15 Ian 2024

Din cate am observat, ANAF-ul a primit multe critici legate de sistemul E-Factura. Am trimis si noi sesizari in acest sens.

In urma acestui feedback, ANAF-ul organizeaza (ca idee chiar de saptamana aceasta) niste meeting-uri cu dezvoltatorii de softuri (o sa participam si noi)

Sunt 2 probleme majore care daca se rezolva, vor face sistemul extrem de bun si util:

1. fisierul XML sa contina optional un LINK catre factura PDF originala; ar fi ideal sa fie obligatoriu dar, chiar si optional ar face ca, furnizorii care nu vor sa mai trimita PDF-urile originale prin email, sa le implementeze ca si link transmis prin fisierul XML (plus, orice program serios de facturare care isi doreste sa ajunga in continuare PDF-urile cu sigla lor, formatate frumos etc)

2. in acest moment, avem deja cateva mii de asociatii conectate la E-Factura; ca sa verificam daca le-au aparut facturi noi, ar trebui sa facem zilnic mii de apeluri catre serverele ANAF - doar ca sa verificam status-ul (lucru care este si lent si ingreuneaza si serverele ANAF); tot ce ar mai trebui facut, ar fi sa putem face un apel prin care verificam status-ul mai multor clienti dintr-o data (ex: minim 1000 asociatii la un singur apel)
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 1083

Re: E-Factura

Mesajde XiSoft » 22 Ian 2024

Revenim cu noutati legate de E-Factura:

Exista posibilitatea de includere in fisierul XML - a PDF-ului original al facturii (doar sa nu depaseasca 3MB)

Am analizat modelele de facturi XML trimise de mai multi furnizori; deocamdata APA NOVA este singurul care a implementat aceasta optiune extrem de utila.

Ar ajuta daca ati solicita softurilor de facturare pe care le folositi (ex: SmartBill, Saga, FGO, Oblio etc) SA INCLUDA PDF-UL FACTURII IN XML-UL E-FACTURA ca sa nu fiti nevoiti sa utilizati PDF-ul generat de ANAF din XML - care este extrem de "urat".

Din punct de vedere tehnic, PDF-ul se poate include in fisierul XML in felul urmator:
<cac:AdditionalDocumentReference>
    <cbc:ID>NUMAR FACTURA</cbc:ID>
    <cac:Attachment>
        <cbc:EmbeddedDocumentBinaryObject filename="FACTURA.pdf" mimeCode="application/pdf">PDF-UL CODAT BASE64</cbc:EmbeddedDocumentBinaryObject>
    </cac:Attachment>
</cac:AdditionalDocumentReference>
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 1083

Re: E-Factura

Mesajde XiSoft » 12 Feb 2024

Suntem in faza de testare legat de preluarea facturilor direct din SPV.

Situatia este in felul urmator:
- deocamdata sunt doar vreo 5 furnizori care includ fisierul original PDF in XML-ul facturii (Apa Nova, Veolia, Raja, Enel si Rcs Rds)
- majoritatea furnizorilor mari de utilitati NU au inclus in fisierul XML informatiile legate de CODUL DE CLIENT / LOCUL DE CONSUM etc.
(se pot pune oricate elemente de genul: <cbc:Note>Cod Client: 1234</cbc:Note>)

Prin urmare, deocamdata preluarea va arata in felul urmator:
- se vor prelua facturile dar, PDF-ul va fi cel generat de platforma ANAF (adica, mult mai putin "frumos" decat cel original)
- daca aveti facturi cu bifa "adauga si distribuie automat" - in situatia in care sunt mai multe scari - softul nu va "sti" pe care scara sa aloce factura (decat daca in fisierul XML exista codul de client / codul locului de consum etc); adica, in loc sa se ataseze factura la cea existenta, se va crea un element nou
- ca sa aveti in soft si facturile originale, veti putea sa folositi optiunea existenta de import facturi (click drept "Importa in BlocManagerNET..."); softul va sti sa inlocuiasca PDF generat de ANAF cu PDF-ul original

In urmatoarele 2-3 saptamani vom da drumul treptat la preluarea facturilor deci, s-ar putea sa nu vedeti imediat aparitia facturilor in asociatia dumenvoastra.
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 1083

Anterior

Înapoi la Utilizare BlocManagerNETcron