Posibilitatea de a nu pune diferente apa la cei cu consum 0

Aici vă puteţi exprima ideile de îmbunătăţire ale softului
Sabou Cristian
Mesaje: 2
Membru din: 11 Apr 2021

Posibilitatea de a nu pune diferente apa la cei cu consum 0

Mesaj de Sabou Cristian »

BUNA ZIUA,EU NU AM GASIT PANA ACUMA NICAIERI IN PROGRAM POSIBILITATEA DE A AVEA OPTIUNEA DE A NU SE IMPARTII DIFERENTELE DE APA RECE SAU CALDA LA ACEI PROP.CARE AU DECLARAT CONSUM 0 DE APA.AR FI FOARTE OK SA AVEM ACEASTA OPTIUNE,PT. A NU TOT VERIFICA IN FIECARE LUNA DACA EXISTA CONSUM SAU NU LA APARTEMENTELE RESPECTIVE SI A NU TOT BRANSA SI DEBRANSA CEI CU CONSUM ZERO. EX. "BIFA" PT.CEI CU CONSUM 0 NU SE IMPART DIFERENTE APA.MULTUMESC
XiSoft
Site Admin
Mesaje: 1100
Membru din: 15 Dec 2008

Re: Posibilitatea de a nu pune diferente apa la cei cu consum 0

Mesaj de XiSoft »

Daca setati pierderile proportional cu consumul, in momentul in care locatarul are cosum zero - va avea si pierderi zero.

Pierderile proportionale cu, consumul ar fi pentru situatia ideala in care, pierderile ar fi doar datorita diferentelor de precizie ale contoarelor.
(putem include aici si diferentele provenite din citirea contoarelor la date diferite sau contoare cu indexul estimat)

Daca setam proportia pierderilor in alt mod (ex: in functie de cota parte sau egal) atunci presupunem ca, am putea avea avea alte cauze decat cele de mai sus (ex: o teava sparta sau chiar apartamente care au contoarele nefunctionale)

Daca avem o teava sparta, asociatia pierde apa chiar daca apartamentul X are consum zero (deci, este normal sa plateasca si el)
Analog, daca avem contoare nefunctionale (poate chiar la apartamentul care are consum zero) este normal sa plateasca pierderile si el.

Deci, noi nu vedem sa aiba sens un astfel de mod de calcul (pierderi zero la apartmente fara consum, cand proportia pierderilor este in functie de cota, persoane sau egal); bineinteles, nici legea nu prevede un astfel de mod de calcul.
Sabou Cristian
Mesaje: 2
Membru din: 11 Apr 2021

Re: Posibilitatea de a nu pune diferente apa la cei cu consum 0

Mesaj de Sabou Cristian »

MULTUMESC DE RASPUNS,AM OBSERVAT TOATE METODELE DE SETARE PT.PIERDERI.LA MINE IN ORAS 99% DIN ASOCIATII IMPART DIFERENTELE DE APA IN MOD EGAL,DE CE?....NU STIU,PROBABIL OBISNUINTA,CHIAR SI COMPANIA DE APA IMPARTE IN MOD EGAL ACOLO UNDE NU SUNT ADMINISTRATORI CARE SA IMPARTA APA.LA ASOCIATIILE MELE DOAR UNA DORESTE PROPORTIONAL CU CONSUMUL.NU CRED CA AR FI ATAT DE GREU SA PUNEM IN PROGRAM SI OPTIUNEA SOLICITATA.DACA O SA FIE SPARGERE DE CONDUCTE SI SUNT PIERDERI DIN ACEASTA CAUZA AICI INTERVINE ADMINISTRATORUL SA ALEAGA OPTIUNEA CORECTA SAU CARE SA HOTARAT IN ADUNAREA GENERALA.SUNT SIGUR CA SUNT MULTI IN TARA IN SITUATIA MEA.DAR ORICUM DORITI...,MULTUMESC
Valy
Mesaje: 94
Membru din: 18 Ian 2009

Re: Posibilitatea de a nu pune diferente apa la cei cu consum 0

Mesaj de Valy »

La Timisoara, am si eu 2 asociatii unde diferentele la apa se impart egal pe ap, cu exceptia ap care nu au consum ( de regula cele nelocuite). Am creat un parametru numit diferente apa setat implicit pe 1 si pun pe 0 la ap care nu au consum in luna respectiva. Dar trebuie sa parcurg ap cu ap si sa modific acest parametru unde este cazul. Ar fi utila si pt mine ca la distribuirea egal pe ap sa fie si posibilitatea de a fi excluse cele cu consum zero.
XiSoft
Site Admin
Mesaje: 1100
Membru din: 15 Dec 2008

Re: Posibilitatea de a nu pune diferente apa la cei cu consum 0

Mesaj de XiSoft »

Cu siguranta exista foarte multe asociatii care distribuie pierderile egal.
(este chiar un mod de calcul convenabil - cand sunt pierderi mari)

Ce nu putem noi sa "incurajam" este excluderea celor care au consum zero.

De exemplu, oricine ar putea sa declare consum zero 1-2 luni, iar apoi sa-si declare consumul real
(mai ales unde consumul este relativ mic); in acest fel, ar fi clar afectati vecinii care declara consumul lunar.
servas prod
Mesaje: 23
Membru din: 18 Feb 2010

Re: Posibilitatea de a nu pune diferente apa la cei cu consum 0

Mesaj de servas prod »

Referitor la consumurile de apa, avem si noi cam aceeasi solicitare (posibilitatea "debransarii" unor proprietari de la corectii), am avut o asociatie de proprietari care si-a citit dupa mult timp apometrele tuturor proprietarilor, inevitabil au fost proprietari cu diferente mari (nedeclarati de 2-3 ani) , astfel la luna respectiva am avut -300 mc pe apometre si repartizarea pierderilor direct proportional pe consum . Cei care au avut foarte mult consum in plus au primit si o foarte mare parte din corectia pe minus , ceea ce nu pare foarte corect . Daca cineva nu da contoarele o perioada lunga si are consum mai mic, plateste timp de ani de zile corectii mai mici spre deosebire de restul proprietarilor, dar cand se face corectia negativa la regularizare plateste mai putin.
XiSoft
Site Admin
Mesaje: 1100
Membru din: 15 Dec 2008

Re: Posibilitatea de a nu pune diferente apa la cei cu consum 0

Mesaj de XiSoft »

Putem spune ca, e o problema cand avem regularizari mari (atat cu plus cat si cu minus). N-as spune ca, e tocmai o solutie sa nu punem locatarului respectiv nici o pierdere.

Daca avem regularizare negativa (si are o valoare mare), determina automat pierdere mare pe plus la nivel de asociatie - care la apartamentul respectiv se reflecta intr-o scadere "prea mare". Logic ar fi sa-i punem si ceva pierderi cu minus - avand in vedere ca, "a platit prea mult" (inclusiv pierderi)

Daca avem regularizare pozitiva mare, determina de multe ori pierdere pe minus la nivel de asociatie - care la apartamentul respectiv se reflecta intr-o scadere - ceea ce nu e tocmai logic (daca a platit deja "prea putin" nu vrem sa-i mai scadem); aici ar fi bine sa aiba niste pierderi cu plus (daca a declarat prea putin de-a lungul timpului)

In situatiile de mai sus (regularizare foarte mare cu plus sau cu minus la un numar mic de apartamente) n-am gasit o solutie mai buna decat sa faceti regularizarea pe parcursul mai multor luni.

Daca aveti o situatie de genul ca, cititi indecsii de la toata asociatia (adica, multe regularizari, atat cu plus cat si cu minus) cea mai buna idee cred ca ar fi sa folositi alta proportie pentru pierderi (ex: egal)
Scrie răspuns