situatia soldurilor

Discuţii despre modul de utilizare al programului BlocManagerNET

situatia soldurilor

Mesajde katy » 09 Sep 2009

In situatia soldurilor apare o suma la acte de plata pe luna in curs inca nerepartizate.Unde putem vedea aceste acte?
katy
 
Mesaje: 78

Re: situatia soldurilor

Mesajde XiSoft » 10 Sep 2009

Momentan programul permite vizualizarea detaliilor doar pentru linia 5 (activ si pasiv) din situatia soldurilor (explicatiile se vad in momentul in care se da "Tipareste" - Ctrl + P). Intr-un update urmator (estimam in 2-3 luni) se va reface interfata dosarului "Situatia soldurilor" pentru a permite urmarirea detaliilor la fiecare rubrica.

Pana atunci, va mai furnizam niste detalii in legatura cu modul de calcul al sumelor respective:

Pentru partea de ACTIV:
1. suma de bani aflata in casa la data selectata in headerul dosarului (inclusiv operatiunile din ziua respectiva)
2. suma tuturor conturilor de banca la data selectata in headerul dosarului (inclusiv operatiunile din ziua respectiva)
3. datoriile curente alte proprietarilor la "intretinere" si "penalizare procentuala"; la acest punct nu se vor include restantele mai vechi si nici datoriile pentru fonduri sau "penalizare procentuala" (care este practic tot un fond);
exemplu: daca suntem in luna de program "august 2009", la aceasta rubrica vor fi datoriile neplatite pentru luna "iulie 2009"
4. restantele mai vechi ale proprietarilor la "intretinere" si "penalizare procentuala";
exemplu: analog cu punctul 3, pentru luna de program "august 2009", aici vor fi restantele din luna "iunie 2009", "mai 2009", sau mai vechi
5. facturile achitate (complet sau partial) dar pentru care inca nu s-au generat datorii proprietarilor (nu au fost distribuite deloc sau distribuirea este facuta in luna curenta si inca, nu s-au generat datorii proprietarilor);
exemplul 1: factura de 100 RON platita integral la data selectata in headerul dosarului, dar nedistribuita; se va trece suma de 100 RON
exemplul 2: factura de 100 RON din care s-au platit 60 RON la data selectata in headerul dosarului, dar nedistribuita; se va trece suma de 60 RON
exemplul 3: factura de 100 RON platita complet DUPA data selectata in headerul asociatiei; se va trece 0 RON (factura respectiva nu era platita la data mentionata)
exemplul 4: factura de 100 RON din care s-au platit 60 RON si s-au distribuit in luna precedenta 20 RON; se va trece suma de 40 RON (60 RON suma platita MINUS 20 RON suma distribuita)
6. valoare neutilizata pentru asociatiile de proprietari; totdeauna zero
7. suma platilor facute in avans de catre asociatie; tot aici sunt evidentiate si restituirile unor sume de la furnizori
exemplu: furnizorul "eon gaz" a emis o factura de 100 RON dar asociatia a platit 110 RON (10 RON in avans); aici va fi trecut 10 RON

Pentru partea de PASIV:
1. soldul fondului de rulment
2. suma tuturor fondurilor de tipul "FOND DE REPARATII"
3. soldul fondului pentru cheltueli neprevazute (tipul "FOND NEPREVAZUTE")
4. suma adunata in restul fondurilor (fondul pentru imbunatatirea conforului - tipul "FOND IMBUNATATIRE", si "ALTE FONDURI")
5. facturile distribuite (intr-o luna precedenta) dar neachitate; aici se incadreaza si "datoriile initiale ale asociatiei"
exemplul 1: factura de 100 RON distribuita integral pe tabelul din luna precedenta, dar care nu a fost platita deloc; se va afisa 100 RON
exemplul 2: factura de 100 RON distribuita integral in luna precedenta, dar din care s-au platit doar 20 RON; se va afisa 80 RON (100 RON distribuit MINUS 20 RON platita)
exemplul 3: factura de 100 RON din care s-au distribuit 60 RON in luna precedenta iar plata nu s-a facut deloc; se va afisa 60 RON
exemplul 4: factura de 100 RON din care s-au distribuit 60 RON luna precedenta si s-au platit 20 RON; se va afisa 40 RON (60 RON distribuit MINUS 20 RON platit)
6. sumele platite in avans de catre proprietari
exemplu: apartamentul 1 avea de platit intretinerea 100 RON, dar a achitat 500 RON; rubrica va contine valoarea 400 RON
7. valoarea restului provenit din impartirea cheltuielilor in luna precedenta, cu minus;
exemplu: luna precedenta a fost o factura de 10 RON care trebuia impartita egal la 3 apartamente; s-au repartizat cate 3,33 RON la fiecare apartament si a ramas un rest de 0,01 RON; rubrica va contine -0,01 RON

Algoritmii sunt studiati si testati practic pe toate asociatiile care folosesc programul nostru. Corectitudinea calculelor reiese din faptul ca situatia soldurilor odata echilibrata in prima luna, nu se mai dezechilibreaza cu nici una din operatiile din program.
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 1080

Re: situatia soldurilor

Mesajde katy » 10 Sep 2009

Sa inteleg ca la deschiderea lunii urmatoare facturile nedistribuite vor aparea in lista facturilor pentru a fi distribuite?
katy
 
Mesaje: 78

Re: situatia soldurilor

Mesajde XiSoft » 11 Sep 2009

Exact; niste exemple ar fi:
- daca suntem in luna "August 2009" si avem o factura de 100 RON care nu s-a distribuit in luna respectiva, ea va fi automat transferata pentru distribuire in luna urmatoare ("Septembrie 2009")
- daca s-au distribuit in august doar 30 RON din valoarea totala de 100 RON, se va tresfera in luna urmatoare suma de 70 RON - pentru distribuire

Programul nu va permite sa executati nici o operatiune care sa fie incorecta din punct de vedere contabil (ex: nu puteti distribui o factura de doua ori, incasarea unui fond are ca efect automat si modificarea soldului etc). Se pot da foarte multe exemple, dar cel mai relevant este ca, situatia soldurilor efectiv nu poate fi dezechilibrata prin nici una din operatiunile din program (odata ce a fost initializata in prima luna).
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 1080

Re: situatia soldurilor

Mesajde carmen » 17 Ian 2010

Buna ziua,

As dori sa obtin citeva clarificari in legatura cu situatia de A si P

Pe activul situatie apar 2 element 3 si 4, privind "sumea neachitate inca de membrii asociatiei aferente lunii precedente (cu termen de incasare in lna curenta) si restante existente la data verificarii, reprezentinf chelt aferente lunilor precedente.

Este foarte greu de identificat din ce se compun aceste sume, eu am incercat manual, dupa listele de intretinere sa le compun, dar nu ajung nicicum la cifrele din situatia de A si P.

Acum, in luna ianuarie, se incaseaza listele din noiembrie (listele pe decembrie le voi emite dupa 20 ale lunii ianuarie)
Daca consider situatia de A si P, la data de 17 ianuarie, elementele 3 si 4 din activul situatiei se compun din cotele de intretinere din listele din noiembrie, neplatite pina la aceasta data, respectiv restantele la intretinere ce apar pe coloana de restanta intretinere in luna noiembrie ?

Daca le adun astfel, mie imi dau mult mai putin decit apa pe situatia de A si P.
Cred ca ar fi bine daca la listare, s-ar putea detalia (daca nu pe apartamente, cel putin pe scari), din ce este compus fiecare element (Actiov 3 si 4 - la fel ca la soldul fondurilor). Asa poate am putea mai usor sa identificam din ce este formata suma mentionata in situatia soldurilor.
Sumele pentru reparatii, repartizate pe fondul de reparatii, dar care au fost trecute pe liste (adun fond) la apartamentele care nu au avut suficienti bani la fondul de reparatii, unde apar in situatia de A/P ? Tot la elentele 3 si 4 ?

Va multumesc mult pentru clarificari.

O zi buna !

Poate ma lumuriti si pe
carmen
 
Mesaje: 63

Re: situatia soldurilor

Mesajde XiSoft » 24 Ian 2010

Rubricile 3 si 4 includ doar restantele la "intretinere" si "penalizare procentuala". Datoriile respective se genereaza la data selectata (ex: in situatia dumneavoastra la 17 ianuarie 2010); asta inseamna ca, daca luati datoriile unui apartament in momentul curent (cele care se vad la "Adaugare chitanta...") la ele se vor adauga si cele de pe chitantele platite dupa data selectata (17 ianuarie 2010). Probabil de aceea ati obtinut sume diferite.

Este pe lista facilitatilor de implementat si un set de optiuni pentru detalierea rubricilor din "Situatia soldurilor" dar, nu va putem spune exact cand vor fi gata. Probabil va mai dura 2-3 luni pentru ca sunt relativ multe sugestii interesante.

Datoriile pentru fonduri nu sunt evidentiate nicaieri in situatia soldurilor. Motivul este ca, nu au nici un corespondent in partea de "Pasiv" si includerea lor ar determina dezechilibrarea balantei. Logica este ca, sumele respective sunt "optionale" - in sensul ca, nu reprezinta niste bani care trebuie dati mai departe catre un furnizor. Daca se doreste anularea datoriei la un fond, acest lucru se poate face fara impact asupra distribuirii facturilor (facilitatea va fi disponibila in update-ul urmator).

Evidentierea banilor care se platesc intr-un fond, apare in situatia soldurilor in momentul incasarii: se mareste soldul de casa (sau de banca) la rubrica Activ 1 (sau 2) si se mareste soldul fondului de la rubricile Pasiv 1-4 (in functie de fondul ales).
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 1080

Re: situatia soldurilor

Mesajde XiSoft » 25 Mar 2010

A fost finalizata o versiune beta care contine detalierea tuturor rubricilor din Situatia soldurilor. Pana cand vom lasa update-ul oficial, o puteti instala de la adresa:
http://www.xisoft.net/download/BlocManagerNET28Beta.exe
Fişiere ataşate
SituatiaSoldurilorDetalii1.jpg
Noua interfata pentru situatia soldurilor (fiecare rubrica are un buton "Detalii..." pentru informatii suplimentare)
SituatiaSoldurilorDetalii1.jpg (308.62 KiB) Vizualizat de 53250 ori
SituatiaSoldurilorDetalii2.jpg
Optiunile de tiparire pentru Situatia soldurilor.
SituatiaSoldurilorDetalii2.jpg (111.48 KiB) Vizualizat de 53231 ori
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 1080

Re: situatia soldurilor

Mesajde Anastase Toma » 13 Sep 2011

Buna ziua,
Este prima luna cand lucrez cu programul si am unele nelamuriri.
Am introdus facturile platite in luna August, le-am repartizat, am tiparit listele.
Acum imi apar la "Chitante", "Furnizori". Daca le introduc chitanta, imi apar pe partea de Activ la punctul 5. Este corect?
Va multumesc.
Anastase Toma
 
Mesaje: 6

Re: situatia soldurilor

Mesajde XiSoft » 15 Sep 2011

In primul rand as vrea sa notez ca, in ultimele versiuni au fost inversate rubricile 5 si 6 de pe activ pentru a fi exact in ordinea prezentata in legislatie.

Prin urmare, presupunand ca folositi ultima versiune, la rubrica 5 activ aveti:
Debitori altii decat membrii asociatiei - iar daca mergeti pe butonul "Detalii" va spune: Suma plăţilor făcute în avans de către asociaţie (în afară de avansurile plătite dintr-un fond); tot aici sunt evidenţiate şi restituirile (ordinele de încasare) de la furnizori la sfârşitul zilei de X.

Daca folositi o versiune mai veche, la rubrica 5 activ aveti:
Acte de plata pe luna in curs, nerepartizate proprietarilor... - iar daca mergeti pe butonul "Detalii" va spune: Facturile achitate (complet sau parţial) dar pentru care înca nu s-au generat datorii proprietarilor (nu au fost distribuite deloc sau distribuirea este făcută în luna curentă şi, încă nu s-au generat datorii proprietarilor) la sfârşitul zilei de X.

Din informatiile pe care ni le-ati dat presupun ca plata respectiva (factura introdusa in luna curenta si platita) ar trebui sa apara la "facturi nerepartizate" adica 6 activ. Daca apare in alta parte ar trebui sa vedem baza de date. In acest sens v-as ruga sa ne trimiteti prin email fisierul din directorul: C:\Program Files\BlocManagerNET\Data si sa ne spuneti despre ce factura este vorba.
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 1080

Re: situatia soldurilor

Mesajde Anastase Toma » 16 Sep 2011

Aveti dreptate. Apare la rubrica 6 activ. Am luat rubrica respectiva din imaginea de mai sus, fara sa ma uit la rubrica care apare in asociatie (6 - Acte de plata pe luna in curs, nerepartizate proprietarilor...). Deci, inseamna ca este corect.
Va multumesc.
Anastase Toma
 
Mesaje: 6

Următorul

Înapoi la Utilizare BlocManagerNET