Registrul jurnal

Aici vă puteţi exprima ideile de îmbunătăţire ale softului

Registrul jurnal

Mesajde Anonim » 20 Dec 2004

Pentru actele contabile la sfarsitul anului se inchide automat si registru jurnal la fel ca la inchidere de luna ?Ar fi utila si o fisa pentru fiecare furnizor in parte se poate face ceva in acest sens poate si cate un total pentru incasari si plati in registru jurnal ?
Anonim
 

Re: Registrul jurnal

Mesajde XiSoft » 20 Dec 2004

In 2-3 zile va fi disponibil un update care face inchiderea de an in partida simpla. Se va impune o noua restrictie (la sfarsitul anului toate cheltuielile sa fie distribuite) astfel incat totalurile pe debit si credit din jurnal sa fie egale.
Voi mai adauga si cateva noi rapoarte printre care si cel pe care mi l-ati sugerat.
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 1080

Registrul Jurnal

Mesajde morodac » 19 Ian 2009

Am observat un lucru care, cred, ar trebui remediat: in Registrul Jurnal la sfarsitul fiecarei pagini este rubrica "DE REPORTAT'. La sfarsitul lunii este rubrica "TOTAL (luna) ..... (anul) ...." si "DE REPORTAT" dar sumele sunt aceleasi, in sensul ca totalul de pe luna respectiva corespunde cu suma de reportat. O intrebare: la rubrica "DE REPORTAT" de la sfarsitul lunii nu ar trebui reportate sumele totale ale lunilor anterioare + luna curenta? Dupa cate stiu si m-i s-a cerut de catre cenzori acolo ar trebui sa se cumuleze totalul tuturor lunilor. Multumesc.
morodac
 
Mesaje: 2

Re: Registrul jurnal

Mesajde XiSoft » 21 Ian 2009

Informatiile pe care le-am gasit (in legislatie si nu numai) despre registrul jurnal in partida simpla, sunt destul de sumare. La un moment dat, un client de-al nostru a facut o "adresa" la Ministerul Finantelor dar, nu a primit nici de acolo un raspuns relevant.

Rolul acestui registru - in opinia mea - este un "log" al operatiunilor. Suma tuturor tranzactiilor (facturi emise + platite + chitante emis + platite + datoriile locatarilor etc) nu are nici o relevanta (nu se poate folosi pentru verificari in alte rapoarte etc). Din acest motiv, formatul si inregistrarile care trebuie evidentiate acolo - nu au o definitie exacta.
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 1080

Re: Registrul jurnal

Mesajde katy » 19 Sep 2009

Am observat ca filele registrului jurnal nu sunt numerotate,conditie obligatorie din cate stiu.Putem seta asta de undeva?
katy
 
Mesaje: 78

Re: Registrul jurnal

Mesajde XiSoft » 20 Sep 2009

Registrul jurnal are filele numerotate (am verificat si nu pare sa fie vreo problema). Mergeti in dosarul "Registru jurnal" si dati "Tipareste" (Ctrl + P). Daca ati vizualizat doar "preview-ul" de tiparire, se poate sa nu va fi uitat pana in partea cea mai de jos a paginii. Chiar din fereastra respectiva, se poate seta si numarul de pornire al paginii (daca doriti sa se faca numerotarea in continuarea registrului din luna precedenta).
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 1080

Re: Registrul jurnal

Mesajde Avram Paul » 07 Iul 2011

XiSoft scrie:Informatiile pe care le-am gasit (in legislatie si nu numai) despre registrul jurnal in partida simpla, sunt destul de sumare. ....


Nu vreau sa fac acum istoria contabilitatii dar acolo se gasesc informatiile despre Registrul Jurnal. De pe la 1500 incoace au fost trei registre: memorialul, jurnalul si cartea mare ("Tratat de contabilitate", in partida dubla, a lui Luca Paciolo, daca nu ma insel). Se continua cu "Pravila comertiala" de la Brasov (1830 si ceva, nu mai retin exact). George Baritiu deosebea, in "tinerea catastifelor", 5 feluri de contabilitati: cea simpla, dubla sau italieneasca, nemteasca, englezeasca si cea de Nurbergia. Din descrierea lui Baritiu despre cum se completeaza, ceea ce numin astazi, Registru jurnal se foloseste deja pentru centralizarea informatiei contabile. Ion Ionescu de la Brad specifica, dupa Unirea Principatelor, ca acest registru este un unul cronologic de evidenta sintetica, oglindind miscarile zilnice de valori.
De aici spre prezent s-au tot inmultit registrele culminand cu contabilitatea noastra de dinainte de '89 si putin dupa.
Oricum, originea contabilitatii in partida simpla, fata de cea in partida dubla, nu s-a stabilit, exista inca multe puncte de vedere contradictorii.
Din ceea ce am vazut prin exemple in lucrari, deci nu in legislatie, Registrul Jurnal se completeaza de la inceputul anului cu 0 la report si se se soldeaza dupa bilantul de sfarsit de an. Reportul se pastreaza pe intregul an (reportul la inceputul unei luni este acelasi cu cel de la sfarsitul lunii precedente). Fiind in registru tinut pe calculator sugerez ca ar trebui sa se poata lista, la nevoie, pe un an intreg. Paginatia se refera la registru fizic de 500 de file, spre exemplu si nu mai are importanta la cel tinut pe calculator atata timp cat numarul de ordine este dat de masina si utilizatorul nu poate interveni sa-l schimbe.
Toate cele buna !
Avram Paul
 
Mesaje: 23

Re: Registrul jurnal

Mesajde Avram Paul » 07 Iul 2011

... In legislatie:
- Ordin MF 1969/2007, Anexa 2, Cap.2, Lit.C, pct.3 precizeaza:

"Registrul-jurnal (cod 14-1-1/A) serveşte la înregistrarea operativă a tuturor operaţiunilor desfăşurate, pe baza documentelor justificative. Operaţiunile înregistrate în Registrul-jurnal se totalizează atât lunar, cât şi anual."

deci este necesar reportul transmis de la o luna la alta. Mai departe, la prezentarea formularelor se specifica:

"În condiţiile conducerii contabilităţii cu ajutorul sistemelor informatice de prelucrare automată a datelor, fiecare operaţiune economico-financiară se va înregistra în mod cronologic, după data de întocmire sau de intrare a documentelor în unitate. În această situaţie, Registrul-jurnal se editează lunar, iar paginile vor fi numerotate pe măsura editării lor. Registrul-jurnal va fi şnuruit, parafat şi înregistrat în evidenţa unităţii în luna următoare celei în care numărul de file editate este 100, sau anual, dacă numărul filelor editate este sub 100, pentru un exerciţiu financiar, cu respectarea prevederilor cap. 2, lit. C, pct. 3 din prezentele reglementări."

deci este necasara continuarea paginatiei de la o luna la alta si metoda dvs. de specificare a paginii de inceput la listare este foarte buna. In continuare se specifica:

"În coloana 1 se înscrie numărul curent al operaţiunilor înregistrate începând de la 1 ianuarie, sau de la începutul activităţii, până la 31 decembrie, sau încetarea activităţii."

deci numerotarea incepe la 01.ian si se reia la inceputul fiecarui an. Si reportul se porneste cu ianuarie si se incheie cu decembrie.

In Ordinul MEF 3512/2008 in Anexa 1, cap.B, pct.18, alin.3 se specifica:

"Registrele de contabilitate se pot prezenta sub forma de registru, foi volante sau listari informatice, dupa caz."

iar la pct.19:

"Editarea Registrului-jurnal se efectueaza la cererea organelor de control sau in functie de necesitatile proprii."

de aici sugestia mea de a exista posibilitatea de a lista un an intreg.

Cred ca am "vorbit" deja prea mult....
Toate cele bune !
Avram Paul
 
Mesaje: 23

Re: Registrul jurnal

Mesajde XiSoft » 11 Iul 2011

Am notat sugestia de a reporta totalul de la sfarsitul fiecarei luni.

S-ar putea implementa si listarea pe un an intreg, insa acest lucru se poate face destul de usor mergand in fiecare luna si tiparind registrul de acolo. Avand in vedere ca nu aveti nevoie foarte des sa tipariti registrul respectiv pe un an intreg, consideram ca nu merita (cel putin deocamdata) sa complicam interfata programului cu inca un raport.
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 1080

Re: Registrul jurnal

Mesajde katy » 19 Aug 2011

Inca nu s-a implementat "reportarea"cifrelor din luna anterioara si nici numerotarea paginilor in continuare.Am observat ca in fiecare luna se incepe cu pag 1.Avand in vedere ca sunt cam 16 pagini pe luna ,registrul ar trebui "snuruit" inainte de terminarea anului,deci ar fi necesara numerotarea in continuare.
katy
 
Mesaje: 78

Următorul

Înapoi la Sugestii