Contributii salarii, contracte mandat si conventii civile

Discuţii despre modul de utilizare al programului BlocManagerNET

Contributii salarii, contracte mandat si conventii civile

Mesajde XiSoft » 18 Ian 2017

Am atasat un document in care se explica, sistematic si foarte bine argumentat legal, toate contributiile care trebuie platite de catre o asociatie de proprietari.
Fişiere ataşate
Ghidul_oblig_fiscale_asoc_proprietari_2016.pdf
(3.02 MiB) Descărcat de 873 ori
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 902

Re: Contributii salarii, contracte mandat si conventii civile

Mesajde nicavalentin » 19 Aug 2017

Am atasat un document in care se explica de catre Anaf in 2017, sistematic si foarte bine argumentat legal, toate contributiile care trebuie platite de catre o asociatie de proprietari.
Fişiere ataşate
Ghidul_oblig_fiscale_asoc_proprietari_2017.pdf
Ghid Anaf pt.asoc.de propr.2017
(667.44 KiB) Descărcat de 432 ori
nicavalentin
 
Mesaje: 43

Re: Contributii salarii, contracte mandat si conventii civile

Mesajde SANFIRA AURELIAN-DANIEL » 06 Noi 2018

Buna dimineata,

conform noului update, incepand cu varianta Declaratiei 112 postata de ANAF in luna octombrie 2018, nu se mai poate declara "Contribuţie asiguratorie de muncă" pentru contractele de mandat.

Nu se mai opreste contributia sau cum?

Daca se opreste cum o declaram?

Multumesc!
SANFIRA AURELIAN-DANIEL
 
Mesaje: 33

Re: Contributii salarii, contracte mandat si conventii civile

Mesajde XiSoft » 06 Noi 2018

Ideea este asa:
- codul fiscal nu prevede exceptarea contractelor de mandat de la CAM (contributia asiguratorie de munca)
- norma de completare a Declaratiei 112 spune ca nu trebuie platit CAM pentru contractele de mandat

Pana acum, noi am interpretat ca, legea are prioritate fata de o norma de completare (intr-o situatie de contradictie)
Prin urmare, va apare mesajul respectiv in care sa completati manual baza de calcul a CAM-ului pentru contractele de mandat.

Incepand cu varianta din luna octombrie 2018 a Declaratiei 112, formularul nu ne mai "lasa" sa punem (nici manual) valoare diferita de zero
pentru baza CAM la contractele de mandat.

Am lasat totusi posibilitatea de a bifa la loc optiunea de CAM la contractele de mandat (meniul "Salarii", "Contracte...", dublu click pe contract, tab-ul "Contributii").
Daca setati in acest fel, programul va genera Declaratia 112 folosind formularul din septembrie 2018 (care nu are restrictia de mai sus).
Insa, mai mult ca sigur, in cateva luni nu va mai fi posibil sa faceti acest lucru (ex: ANAF-ul nu va mai accepta varianta respectiva de formular)
XiSoft
Site Admin
 
Mesaje: 902

Re: Contributii salarii, contracte mandat si conventii civile

Mesajde nicavalentin » 10 Noi 2018

Va arat eu cum sa faceti in asa fel ca D112 sa va "lase" sa puneti baza CAM.
Pentru a nu stiu cata oara Anaf-ul da dovada sau de prostie sau de nesimtire/ticalosie/rea vointa, sau de amandoua combinate (pentru a interpreta legea asa cum vrea el, ca sa prinda contribuabilul pe picior gresit). De ce sa faca Anaf-ul lucrurile simple, cand poate sa le faca complicate (trebuie sa fii IT-st nu contabil)?
Xisoft-ul are dreptate cand spune ca legea prevaleaza in fata normelor de completare impuse de Anaf prin D112, iar in lege contractele de mandat nu sunt exceptate de la plata CAM.
Ca sa va apara sumele pt.CAM trebuie sa faceti urmatoarele "artificii" in D112:
1). in SECŢIUNEA A la 1. Tip asigurat dpdv contract de muncă (A_1) alegeti (1 )1-Salariat
2). in E.3 - Date detaliate privind impozitul pe venit la 2. Tip asigurat (E3_2) alegeti (1 )1-Salariat
3). in DATE DE IDENTIFICARE ASIGURAT imediat sub nume, sub zilieri in dreapta Asigurat / neasigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate (asigCI) din matchcode(sagetica) alegeti optiunea 1-asigurat
4). in dreapta campului 12. Baza de calcul CAM (A_5) scrieti peste cifra 0 din casuta, suma dorita
5). apoi va intoarceti la pasii 2 si 1 de mai sus si din E.3 - Date detaliate privind impozitul pe venit, respectiv 1. Tip asigurat dpdv contract de muncă (A_1), alegeti acelasi lucru: (4 )4-Membri ai comisiei de cenzori sau comitetului de audit, precum şi membri în consilii, comisii, comitete; pers. cu contract de mandat în asoc.de proprietari
La pasul 3 nu mai reveniti (lasati omu' 1-asigurat daca nu e pensionar, dar daca e pensionar modificati in 2-neasigurat)
Nu dati enter sau altceva, ci doar derulati in sus la SECŢIUNEA C, iar in C.4. Contributia asiguratorie pentru munca veti observa ca s-au modificat automat campurile aferente: Baza de calcul (C4_baza) ΣA_5+ΣB4_14, respectiv, Contributie (C4_ct) C4_baza*CAM%
Acum, tot fara sa mai "atingeti" nimic apasati VALIDARE pentru generare XML, ok, si apoi semnati electronic.
Acum va fi transmis fara erori la Anaf (mama lor...) si cu declararea CAM-ului in D112 pentru contractele de mandat.
Succes.
nicavalentin
 
Mesaje: 43

Re: Contributii salarii, contracte mandat si conventii civile

Mesajde nicavalentin » 23 Dec 2018

Ce credeati ca Anaf-ul doarme cand e vorba sa puna piedici?
Au modificat formularul in 12.12.2018 si nu mai "merge" artificiul pe care vi l-am descris luna trecuta.
Si totusi... „Eppur si muove” , inca se mai poate trimite D112 cu suma CAM pt.contracte de mandat.
Dar, tinand cont ca Anaf-ul se zbate mai degraba sa ne impiedice sa declaram CAM-ul in D112, in loc sa respecte legea, lege care spune ca aceste contracte sunt venituri asimilate salariilor, mai bine ma abtin...
nicavalentin
 
Mesaje: 43

Re: Contributii salarii, contracte mandat si conventii civile

Mesajde nicavalentin » 24 Dec 2018

Totusi trebuie sa acordam circumstante atenuante Anaf-ului, deoarece acesta se ghideaza dupa Ordinul Nr.1931/1615/598/2018 din 26 aprilie 2018 (http://www.mmuncii.ro/j33/images/Docume ... 8-2018.pdf), publicat in MOf NR.402 din 10 mai 2018, unde in Anexa 4 la pct.4 din pag.25, se spune (cu subiect si predicat) ca pentru “Membri ai comisiei de cenzori sau comitetului de audit, precum şi membri în consilii, comisii, comitete şi altele asemenea: preşedinţii asociaţiilor de proprietari sau alte persoane care îşi desfăşoară activitatea în baza contractului de mandat în cadrul asociaţiilor de proprietari” nu se plateste CAM. Desi mai sus la pag.23 la pct.3.3 “Persoane fizice alese în cadrul persoanelor juridice, fără scop patrimonial…”, formulare ce se regaseste exact asa in Codul Fiscal la art.76 alin.2 lit.b “indemnizațiile din activități desfășurate ca urmare a unei funcții alese în cadrul persoanelor juridice fără scop patrimonial” ( https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/l ... htm#A220_1). Dilema si confuzie. Si atunci zici, hai sa vedem la ce legi te trimite minunatul Ordin si vezi ca la pag.18 in Anexa 2 la pct.6, care se refera la CAM, gasesti “Art. 2 alin. (2), art. 220^1 şi 220^3 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”. Daca mai poti te duci in Codul Fiscal la respectivele art.si observi ca esti din nou “trimis” (c-asa-i in Romania) la art.76 (Definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor), deci la care se aplica CAM, unde, scrie foarte clar la alin.2 lit.g “remunerația primită de președintele asociației de proprietari sau de alte persoane, în baza contractului de mandat, potrivit Legii nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, cu modificările și completările ulterioare”. Daca Anaf-ul considera ca un ordin de ministru este mai presus de lege, tinand cont ca e in favoarea noastra, de ce sa nu facem cum zice el, adica sa nu mai platim CAM pentru contractele de mandat din cadrul asociatiilor de proprietari.
Fişiere ataşate
CAM Ordin 1931-1615-598-2018.pdf
Ordin Nr.1931/1615/598/2018 din 26 aprilie 2018 publicat in MOf NR.402 din 10 mai 2018
(543.83 KiB) Descărcat de 36 ori
nicavalentin
 
Mesaje: 43


Înapoi la Utilizare BlocManagerNETcron