BlocManagerNET
Program pentru administrarea asociaţiilor de proprietari cu
acces online pentru proprietari
31. Cum stornăm sau refacem o factură transmisă în E-Factura
1. Stornare factură emisă pentru un apartament
Pentru stornarea facturii, mergeţi în luna de cheltueli aferentă facturii respective, dosarul Venituri, daţi click drept pe factura dorită în lista din partea de jos a ferestrei şi alegeţi Stornează factura.
În principiu, nu este nevoie să refaceţi factura având în vedere că, asociaţiile de proprietari nu au obligaţia să emită facturi pentru cotele de întreţinere (documentul justificativ este lista de plată); există inclusiv răspuns oficial ANAF în acest sens (vezi AICI)
2. Emitere factură pentru cotele de întreţinere aferente unei luni deja afişate
Puteţi să utilizaţi aceşti paşi fie dacă aţi omis să activaţi opţiunea de generare factură (dublu click pe apartament, Date facturare) pentru o lună deja afişată, fie dacă aţi stornat factura emisă iniţial.
Faceţi aşa:
- definiţi un client cu datele de facturare dorite (meniul "Configurare", "Furnizori şi clienţi...", "Adaugă client...")
- introduceţi o factură de VENIT cu datele întreţinerii pe care doriţi să o facturaţi (meniul "Venituri", "Adaugă factură..."); tipul documentului trebuie să fie FACTURĂ aşa încât să se transmită în E-Factura; repartizaţi venitul într-un fond oarecare
- introduceţi tot o factură de venit dar cu MINUS pentru acelaşi client; tipul documentului trebuie să fie orice în afară de factură (ex: NOTĂ CONTABILĂ) aşa încât să NU se transmită în E-Factura; acest pas este important pentru a nu denatura soldul clientului din BlocManagerNET
Nu are importanţă fondul în care faceţi repartizarea facturii cu plus de mai sus. Ea nu va fi încasată ci doar se va anula cu factura negativă.
3. Stornare factură de venit transmisă în E-Factura
Stornarea unei facturi de venit se face prin factură cu minus pentru acelaşi client (tipul documentului trebuie să fie FACTURĂ ca să se transmită în E-Factura)
Refacerea facturii de venit (dacă este cazul) se face analog cu cea iniţială. Dacă s-a greşit codul fiscal al clientului, trebuie definit un nou client care sa aibă CUI-ul corect.